Vanaf 1 april 2023: nieuwe openingsdagen en ticketprijzen Lees meer

Sluiten
Oog in oog met de Dood Sint Janshospitaal Musea Brugge

Eén van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa met topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling

Gloednieuw Sint-Janshospitaal in opbouw: heropening op 16 december 2023. Lees meer

Sint-Janshospitaal en apotheek

Hoe ging het er vroeger aan toe in een hospitaal? In het Sint-Janshospitaal, een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa, kom je er alles over te weten. De vroegste sporen dateren van midden 12e eeuw. Het hospitaal is gevuld met een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten die je alles bijleren over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uitzagen.

Sint-Janshospitaal krijgt grondige make-over

Tussen februari 2023 en winter 2023 sluit het Brugse Sint-Janshospitaal tijdelijk de deuren voor een grondige herinrichting. Het museum wordt gerestyled en krijgt een vernieuwde permanente collectiepresentatie. Tijdens de sluiting kan je de bijhorende hospitaalapotheek nog steeds bezoeken.

Vanuit universele thema’s worden relevante, actuele en prikkelende verhalen verteld, over onze collectie, de historische hospitaalsite - met o.a. de oude apotheek en kruidentuin - en (zorg)geschiedenis. Het vernieuwde museum wordt een plek die tot het hart zal spreken.

Het nieuwe Sint-Janshospitaal opent de deuren in de winter van 2023.

Hans Memling

In de kapel gaat alle aandacht naar de werken van Hans Memling, een van de bekendste van de Vlaamse primitieven. Deze schilder leefde en werkte in de 15e eeuw in Brugge en creëerde er zijn belangrijkste meesterwerken, zoals het beroemde Ursulaschrijn, speciaal voor het Sint-Janshospitaal. Het museum bezit in totaal zes topwerken van zijn hand. Vier werden speciaal voor deze locatie gecreëerd en zijn er al sinds de late 15e eeuw thuis.

Monumentale architectuur en authentieke 17e-eeuwse apotheek

Op de zolderverdieping boven de ziekenzaal vind je een eikenhouten dakgebinte dat tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort.

Je bezoek aan het Sint-Janshospitaal maak je compleet met een kijkje in de oude apotheek en het kruidentuintje. De hospitaalapotheek heeft een authentiek interieur uit het midden van de 17e eeuw.

Adres

Mariastraat 38 , 8000 Brugge