Sluiten
1200pixingekinnetmuseasintjanshospitaalmemling042

Eén van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa met topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling

Opgelet, de lift in het museum is tijdelijk buiten gebruik.

Sint-Janshospitaal

Hoe ging het er vroeger aan toe in een hospitaal? In het Sint-Janshospitaal, een van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa, kom je er alles over te weten. De vroegste sporen dateren van midden 12e eeuw. Het hospitaal is gevuld met een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten die je alles bijleren over het vroegere hospitaalleven en hoe de ziekenzalen er toen uitzagen.

Tijdelijke tentoonstellingen 2022-2023

In 2022-2023 is het Sint-Janshospitaal het decor van twee tijdelijke tentoonstellingen. Tussen 25 juni en 25 september 2022 kan je de baanbrekende overzichtstentoonstelling van Otobong Nkanga ontdekken in de benedenzaal, de zolder en de kruidentuin van het museum. Van 28 oktober 2022 tot en met 5 februari 2023 huist de adembenemende expo 'Oog in Oog met de Dood. Hugo van der Goes, oude meesters, nieuwe blikken' in het Sint-Janshospitaal.

Het museum is tijdelijk gesloten tussen 26 september en 27 oktober 2022 (opbouw 'Oog in Oog met de Dood') en vanaf 5 februari 2023 tot het najaar van 2023.
Tijdens de twee tijdelijke tentoonstellingen is de vaste collectie, met uitzonderling van de Memling-collectie, niet te zien. Kom de vaste collectie opnieuw ontdekken vanaf het najaar 2023, in het heringerichte Sint-Janshospitaal.

Hans Memling

In de kapel gaat alle aandacht naar de werken van Hans Memling, een van de bekendste van de Vlaamse primitieven. Deze schilder leefde en werkte in de 15e eeuw in Brugge en creëerde er zijn belangrijkste meesterwerken, zoals het beroemde Ursulaschrijn, speciaal voor het Sint-Janshospitaal. Het museum bezit in totaal zes topwerken van zijn hand. Vier werden speciaal voor deze locatie gecreëerd en zijn er al sinds de late 15e eeuw thuis.

Tussen 26 september en 27 oktober 2022 (opbouw Oog in Oog met de Dood) en 6 februari en najaar 2023 (herinrichting museum) blijft het Sint-Janshospitaal gesloten en zijn de werken van Memling, tijdelijk niet te zien. Kom de Memling-collectie van het museum dit jaar nog bewonderen tijdens de tentoonstellingen Otobong Nkanga en Oog in Oog met de Dood.

Monumentale architectuur en authentieke 17e-eeuwse apotheek

Op de zolderverdieping boven de ziekenzaal vind je een eikenhouten dakgebinte dat tot de oudste en meest monumentale van Europa behoort. Je bezoek aan het Sint-Janshospitaal maak je compleet met een kijkje in de oude apotheek en het kruidentuintje. De hospitaalapotheek heeft een authentiek interieur uit het midden van de 17e eeuw.

Sint-Janshospitaal krijgt grondige make-over

Begin februari 2023, na de toptentoonstelling Oog in Oog met de Dood, sluit het Brugse Sint-Janshospitaal de deuren voor een grondige herinrichting. Het museum wordt gerestyled en krijgt een vernieuwde permanente collectiepresentatie.

Vanuit universele thema’s worden relevante, actuele en prikkelende verhalen verteld, over onze collectie, de historische hospitaalsite - met o.a. de oude apotheek en kruidentuin - en (zorg)geschiedenis. Het vernieuwde museum wordt een plek die tot het hart zal spreken.

Het nieuwe Sint-Janshospitaal opent de deuren in het najaar van 2023.

Adres

Mariastraat 38 , 8000 Brugge

Activiteiten en evenementen